Soňa Rebrová

Za rieky bez plastov



Naše rieky zomierajú. Sú znečistené, tok riek je zastavený priehradami a život v nich pomaly zomiera. Naše rieky ťa prosia o pomoc.

V Dunaji už zrejme nikdy neuvidíme vyzu veľkú, pretože sme jej zastavili cestu obrovskou priehradou. A nielen vyzu sme už stratili... Nedávno vyšla správa Stratené ryby sveta, podľa ktorej až jednému z troch druhov sladkovodných rýb na svete hrozí vyhynutie. A pritom práve ryby sú obživou veľkej časti ľudí na svete...

Keby sme do riek nezasahovali a neznečisťovali ich, život v nich by prýštil ako roky predtým. Našou vinou rieky zomierajú a preto je v našich rukách, aby sme tieto chyby napravili.

Miestni ľudia, ekológovia, vodáci, rybári a mnohí ďalší pravidelne čistia brehy našich riek, ale aj chránia vodné toky pred škodlivými stavbami a činnosťami, ktoré ich dusia. Ale priložiť ruku k dielu môžeš aj ty!

Ako?

Podpor slovenskú diaľkoplavkyňu Soňu Rebrovú, ktorá sa rozhodla plávať Za živé rieky, a adoptuj si jej preplávané metre. Práve teraz sa chystá preplávať všetky veľké priehrady na Slovensku, ktoré boli kedysi tiež živými riekami, aby sa o riekach hovorilo a aby sa im pomohlo.

Soňa ako jedna z členiek ženskej štafety, ktorá na jeseň 2020 preplávala La Manche, dobre pozná stav našich riek a nádrží a prirodzene ju trápi, že odpad z nich zatiaľ nemizne. Aj preto sa rozhodla tiež priložiť ruku k dielu: jej cieľom nebude „iba“ plávať, ale aj inšpirovať verejnosť ku darovaniu financií na vyčistenie vybraných úsekov riek. Pridajte sa ku Soni a plávajte s ňou. O presnom termíne plávania vás budeme včas informovať, predbežný zoznam je takýto: 

  • 20. 6. 2021 - Sĺňava 
  • 1. 7. - 4. 7. 2021 - Kráľová
  • 11. 7. - 15. 7. 2021 - Oravská priehrada, 
  • 7.8.2021 - Liptovská Mara
  • 25. 8. - 30. 8. 2021 - Zemplínska Šírava, Domaša

Adoptujte si jej preplávané metre a prispejte na túto kampaň - každý jeden vyzbieraný cent bude použitý na očistu riek. 

"Za živé rieky a čistú vodu" je neformálna iniciatíva jednotlivcov a organizácií za lepšiu ochranu slovenských riek. Jej členom je aj Združenie Slatinka. 

Novinky a komentáre

Autor ani darcovia zatiaľ nepridal nijaké komentáre.

Už darovali

žiadne dary
Výzva pre organizáciu Združenie Slatinka